Knowledge Booster: State Railway Provident Fund (SRPF) Rules Edition (30 Sep 2026)
Welcome to today's State Railway Provident Fund (SRPF) Rules Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. SRPF Rules में Employer Contribution का प्रतिशत कितना है? What is the percentage of Employer Contribution in SRPF Rules?
- A) 5%
- B) 10%
- C) 12%
- D) 15%
Correct Answer: 10%
Q2. SRPF की निकासी के लिए न्यूनतम सेवा अवधि कितनी है? What is the minimum service period for withdrawal from SRPF?
- A) 5 वर्ष
- B) 10 वर्ष
- C) 15 वर्ष
- D) 20 वर्ष
Correct Answer: 5 वर्ष
Q3. SRPF के तहत Family Pension का भुगतान किसके लिए किया जाता है? To whom is the Family Pension paid under SRPF?
- A) कर्मचारी के लिए
- B) कर्मचारी के परिवार के लिए
- C) केंद्र सरकार के लिए
- D) केवल पत्नी के लिए
Correct Answer: कर्मचारी के परिवार के लिए
Q4. SRPF Rules के तहत Provident Fund का उद्देश्य क्या है? What is the purpose of Provident Fund under SRPF Rules?
- A) Insurance
- B) Medical Benefit
- C) Retirement Benefit
- D) Tax Saving
Correct Answer: Retirement Benefit
Q5. SRPF में कुल जमा राशि का भुगतान किस समय होता है? When is the total deposit amount paid in SRPF?
- A) Service Termination
- B) Retirement
- C) Death
- D) सभी उपरोक्त
Correct Answer: सभी उपरोक्त
Q6. SRPF में योगदान किस खाते में जमा होता है? In which account is the contribution to SRPF deposited?
- A) Savings Account
- B) Provident Fund Account
- C) Pension Fund Account
- D) Fixed Deposit
Correct Answer: Provident Fund Account
Q7. SRPF में सदस्यता कब होती है? When does SRPF membership take place?
- A) सेवा प्रारंभ में
- B) 5 वर्ष बाद
- C) 10 वर्ष बाद
- D) Retirement के समय
Correct Answer: सेवा प्रारंभ में
Q8. SRPF में आवंटन (Allotment) किस आधार पर किया जाता है? On what basis is allotment done in SRPF?
- A) Salary Scale
- B) Service Duration
- C) Contribution
- D) Position
Correct Answer: Contribution
Q9. SRPF का भुगतान किस समय किया जाता है? When is SRPF payment made?
- A) मासिक
- B) त्रैमासिक
- C) वार्षिक
- D) Retirement पर
Correct Answer: Retirement पर
Q10. SRPF में सदस्य की पहचान क्या है? What is the identity of a member in SRPF?
- A) Member ID
- B) Employee Number
- C) PF Account Number
- D) Aadhaar Number
Correct Answer: PF Account Number
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!