Knowledge Booster: Traffic_Ac_Manual Edition (23 Aug 2026)
Welcome to today's Traffic_Ac_Manual Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. An example of indicative accident is सांकेतिक दुर्घटना का एक उदाहरण है
- A) PASSING STOP SIGNAL AT ON
- B) FIRE ON TRAIN
- C) COLLISSIONS
- D) LC GATE ACCIDENTS
Correct Answer: PASSING STOP SIGNAL AT ON
Q2. As per classifications, Collisions come under category of वर्गीकरण के अनुसार, टक्करें निम्न श्रेणी के अंतर्गत आती हैं:
- A) C
- B) A
- C) B
- D) D
Correct Answer: A
Q3. The speed of the train while passing through neutral section shall not be less than kmph न्यूट्रल सेक्शन से गुजरते समय ट्रेन की गति किमी प्रति घंटे से कम नहीं होनी चाहिए।
- A) 25
- B) 10
- C) 30
- D) 8
Correct Answer: 30
Q4. In an accident if the damage to Railway property exceeds Rs 2 CRORES ,such accident shall betreated as किसी दुर्घटना में यदि रेलवे की संपत्ति को 2 करोड़ रुपये से अधिक का नुकसान होता है, तो ऐसी दुर्घटना को दुर्घटना माना जाएगा।
- A) SERIOUS ACCIDENT
- B) COLLISSION
- C) AVERTED ACCIDENT
- D) SPAD
Correct Answer: SERIOUS ACCIDENT
Q5. An example of breach of block rules is [ब्लॉक नियमों के उल्लंघन का एक उदाहरण यह है:]
- A) train dispatch/received from/on wrong line
- B) Fire on train
- C) Derailment
- D) Gate open
Correct Answer: train dispatch/received from/on wrong line
Q6. As per classifications, Fire accidents come under category of वर्गीकरण के अनुसार, अग्नि दुर्घटनाएँ निम्न श्रेणियों के अंतर्गत आती हैं।
- A) C
- B) A
- C) B
- D) D
Correct Answer: B
Q7. The target time for turning out ART is minutes by day and minutes by night एआरटी तैयार करने का लक्ष्य समय दिन में कुछ मिनट और रात में कुछ मिनट है।
- A) 30 and 45
- B) 45 and 30
- C) 15 and 20
- D) 20 and 15
Correct Answer: 30 and 45
Q8. The category of accident Run over/falling out in trains ? is classified in ट्रेन में कुचलने/गिरने जैसी दुर्घटनाओं की श्रेणी को किस प्रकार वर्गीकृत किया गया है?
- A) R ?
- B) Q ?
- C) P ?
- D) N ?
Correct Answer: P ?
Q9. The category of accident S&T failure ? is classified in दुर्घटना विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी विफलता की श्रेणी को निम्न प्रकार से वर्गीकृत किया गया है:
- A) J ?
- B) K ?
- C) L ?
- D) M ?
Correct Answer: M ?
Q10. An example of consequential train accident is _________________________गंभीर ट्रेन दुर्घटनाओं के उदाहरणों में __________________ शामिल हैं।
- A) Collision, fire, LC gate & derailment
- B) SPAD, averted collision & breach of block
- C) SPAD & Fire
- D) Breach of block
Correct Answer: Collision, fire, LC gate & derailment
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!