Knowledge Booster: Traffic_Ac_Manual Edition (24 Aug 2026)
Welcome to today's Traffic_Ac_Manual Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. As per classifications, collisions come under class[वर्गीकरण के अनुसार, टक्करें इस वर्ग के अंतर्गत आती हैं।]
- A) A
- B) B
- C) C
- D) H
Correct Answer: A
Q2. When murder is reported in second class compartment, carriage to be detached at जब द्वितीय श्रेणी के डिब्बे में हत्या की सूचना मिलती है, तो डिब्बे को अलग कर दिया जाना चाहिए।
- A) Next station
- B) station where crime was detected
- C) Station coach can be replaced
- D) destination
Correct Answer: station where crime was detected
Q3. As per classifications, Collisions come under category of वर्गीकरण के अनुसार, टक्करें निम्न श्रेणी के अंतर्गत आती हैं:
- A) C
- B) A
- C) B
- D) D
Correct Answer: A
Q4. Danger zone means the zone lying within ___ meters radius around any live equipment खतरे का क्षेत्र किसी भी चालू उपकरण के ___मीटर के दायरे में स्थित क्षेत्र को दर्शाता है।
- A) 2
- B) 2.5
- C) 3
- D) 5
Correct Answer: 2
Q5. The thresh hold value in terms of loss of Railway property is fixed at Rs रेलवे संपत्ति के नुकसान के संदर्भ में सीमा मूल्य कितने रुपये निर्धारित किया गया है।
- A) 1 LAKH
- B) 25 LAKHS
- C) 2 CRORES
- D) 15000
Correct Answer: 1 LAKH
Q6. The target time for turning out MRT is minutes for direct/indirect dispatch एमआरटी को चालू करने का लक्षित समय प्रत्यक्ष/अप्रत्यक्ष प्रेषण के लिए मिनट है।
- A) 30/45
- B) 45/30
- C) 15/25
- D) 20/15
Correct Answer: 15/25
Q7. An example of breach of block rules is [ब्लॉक नियमों के उल्लंघन का एक उदाहरण यह है:]
- A) train dispatch/received from/on wrong line
- B) Fire on train
- C) Derailment
- D) Gate open
Correct Answer: train dispatch/received from/on wrong line
Q8. ARME scale ?I comprises of ARME स्केल ?I में शामिल हैं
- A) Medical Van
- B) Auxillary Van
- C) Both A & B
- D) None Of These
Correct Answer: Both A & B
Q9. The level of enquiry to be conducted in case of other consequential accidents to be done by अन्य परिणामी दुर्घटनाओं के मामले में की जाने वाली जांच का स्तर किसके द्वारा निर्धारित किया जाएगा?
- A) Dy.CSO
- B) DRM
- C) TI,LI,SI
- D) ADRM
Correct Answer: Dy.CSO
Q10. The category of accident Averted collision ? is classified in दुर्घटना की श्रेणी (टली हुई टक्कर) को निम्न प्रकार से वर्गीकृत किया गया है:
- A) F
- B) G
- C) H
- D) J
Correct Answer: F
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!