Knowledge Booster: Welfare Inspector Edition (28 Aug 2026)
Welcome to today's Welfare Inspector Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Who is the Chairman of Divisional SBF Committee? मंडल एसबीएफ समिति के अध्यक्ष कौन हैं?
- A) DRM
- B) ADRM
- C) Sr DFM
- D) Sr DPO
Correct Answer: Sr DPO
Q2. Yearly per capita contribution to SBF is calculated based on Non-Gazetted staffsanctioned strength of the Zonal Railway as on ___________ क्षेत्रीय रेलवे में गैर-राजपत्रित कर्मचारियों की स्वीकृत संख्या के आधार पर एसबीएफ में प्रति व्यक्ति वार्षिक अंशदान की गणना ___________ तिथि को की जाती है।
- A) 31 st December of the previous year
- B) 31 st March of the current year
- C) 30 th June of current year
- D) 30 th September of current year
Correct Answer: 31 st March of the current year
Q3. Coach Factory is not located at ____________. कोच फैक्ट्री ____________ पर स्थित नहीं है।
- A) Bela
- B) Rae Bareli
- C) Kapurthala
- D) Chennai
Correct Answer: Bela
Q4. UMID software developed and maintained by _______ (for All Zonal Railways & Production Units in IR) UMID सॉफ्टवेयर का विकास और रखरखाव _______ द्वारा किया जाता है (IR के सभी क्षेत्रीय रेलवे और उत्पादन इकाइयों के लिए)।
- A) CRIS (Centre for Railway Information Systems)
- B) RCIL - Railtel Corporation of India Limited
- C) C-DAC (Centre for Development of Advanced Computing)
- D) SCR (South Central Railway)
Correct Answer: SCR (South Central Railway)
Q5. Who is the Secretary of Central SBF Committee at Zonal level? क्षेत्रीय स्तर पर केंद्रीय एसबीएफ समिति का सचिव कौन है?
- A) Dy CPO
- B) Dy CE
- C) Dy FA
- D) Secy to GM
Correct Answer: Dy CPO
Q6. UMID Card stands for ____________ Card (Hint: Railways health Dept) UMID कार्ड का पूरा नाम ____________ कार्ड है (संकेत: रेलवे स्वास्थ्य विभाग)
- A) Unique Medical Identity Digital
- B) Unit Medical IDentity
- C) Unified Medical IDentity
- D) None of these
Correct Answer: None of these
Q7. Works Committees are setup where _______________________ workers are employed on any day in the preceding 12 months. कार्य समितियाँ वहाँ स्थापित की जाती हैं जहाँ पिछले 12 महीनों में किसी भी दिन _______________________ श्रमिक कार्यरत रहे हों।
- A) 100 or more
- B) 150 or more
- C) 200 or more
- D) 250 or more
Correct Answer: 100 or more
Q8. How much per capita amount is allocated from SBF for Sports activities? खेल गतिविधियों के लिए एसबीएफ से प्रति व्यक्ति कितनी राशि आवंटित की जाती है?
- A) Rs 32/-
- B) Rs 30/-
- C) Rs 28/-
- D) Rs 24/-
Correct Answer: Rs 30/-
Q9. How much per capita amount is allocated from SBF for the scholarships for Higher Technical/professional education for the Girl Children of Non-Gaz employee in Level-4 and below? लेवल-4 और उससे नीचे के गैर-राजकीय कर्मचारियों की बालिकाओं की उच्च तकनीकी/व्यावसायिक शिक्षा के लिए छात्रवृत्ति हेतु एसबीएफ से प्रति व्यक्ति कितनी राशि आवंटित की जाती है?
- A) Rs 110/-
- B) Rs 100/-
- C) Rs 120/-
- D) Rs 116/-
Correct Answer: Rs 110/-
Q10. How much per capita amount is allocated from SBF for Scouts & Guides activities? स्काउट्स और गाइड्स की गतिविधियों के लिए एसबीएफ से प्रति व्यक्ति कितनी राशि आवंटित की जाती है?
- A) Rs 26/-
- B) Rs 24/-
- C) Rs 22/-
- D) Rs 28/-
Correct Answer: Rs 22/-
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!