Knowledge Booster: Commercial Edition (01 Oct 2026)
Welcome to today's Commercial Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Menu and Tariff of Ala-Carte items to be served in Static Catering units is decided by स्टेटिक कैटरिंग यूनिट्स में परोसे जाने वाले अला कार्टे आइटम्स का मेनू और टैरिफ किसके द्वारा तय किया जाता है?
- A) IRCTC
- B) Railway Board
- C) Zonal rlys
- D) DRM
Correct Answer: Zonal rlys
Q2. As per Section 103, what is the Monetary Responsibility of Railways for Goods per kg ? धारा 103 के अनुसार, माल के लिए रेलवे की मौद्रिक उत्तरदायित्व प्रति किलोग्राम क्या है?
- A) Rs. 50
- B) Rs. 100
- C) Rs. 200
- D) None of these
Correct Answer: Rs. 50
Q3. EMD / Bid Security for Earning Contracts is ______ (awarded through E-auction) ईएमडी / अर्निंग कॉन्ट्रैक्ट्स के लिए बिड सिक्योरिटी ______ है (ई-नीलामी के माध्यम से प्रदान की जाती है)
- A) 10% of the Annual Bid Value
- B) 5 % of Agreement Value
- C) 2 % of Tender Value
- D) 2 % of Agreement Value
Correct Answer: 10% of the Annual Bid Value
Q4. Reservation charges are collected at: आरक्षण शुल्क किस दर से लिया जाता है?
- A) at double charges collected
- B) is not collected
- C) at half normal chages
- D) None of these
Correct Answer: is not collected
Q5. What is the Percentage of GST chargeable on Wagon Registration Fee? वैगन पंजीकरण शुल्क पर कितना प्रतिशत जीएसटी लगता है?
- A) 2
- B) 5
- C) 12
- D) None of these
Correct Answer: 5
Q6. Representation by Employee may be in कर्मचारी द्वारा प्रतिनिधित्व हो सकता है
- A) Hindi or English
- B) English alone
- C) English and Regional Language
- D) None of these
Correct Answer: Hindi or English
Q7. Punitive Charge already raised may be revised based on the estimated payload determined in this manner इस प्रकार निर्धारित अनुमानित भार के आधार पर पहले से लगाए गए दंडात्मक शुल्क में संशोधन किया जा सकता है।
- A) with the approval of Sr. DOM of the Division of the destination point.
- B) with the approval of Sr. DCM of the Division of the destination point.
- C) with the approval of ACM of the Division of the destination point.
- D) with the approval of Sr. DFM of the Division of the destination point.
Correct Answer: with the approval of Sr. DCM of the Division of the destination point.
Q8. Loading of rakes from two originating terminals can be done only if the two loading terminals are less than ___________________Km apart. दो प्रारंभिक टर्मिनलों से रेकों की लोडिंग केवल तभी की जा सकती है जब दोनों लोडिंग टर्मिनलों के बीच की दूरी ___________________किमी से कम हो।
- A) 200
- B) 100
- C) 500
- D) 50
Correct Answer: 200
Q9. SCHOOL PASS CAN INCLUDE PARENT OR GUARDIAN स्कूल पास में माता-पिता या अभिभावक भी शामिल हो सकते हैं।
- A) NO
- B) YES IF BELOW 18 YEARS
- C) YES IRRESPECTIV E OF AGE
- D) None of these
Correct Answer: YES IF BELOW 18 YEARS
Q10. Deemed handling capacity of a siding will be साइडिंग की अनुमानित हैंडलिंग क्षमता होगी
- A) be the average consumption of rakes per day during 1st April to 31th March escalated by1.5 times & rounded off to the nearest integer.
- B) be the average consumption of rakes per day during 1st January to 30th April escalated by1.5 times & rounded off to the nearest integer.
- C) be the average consumption of rakes per day during 1st January to 30th April
- D) None of these
Correct Answer: be the average consumption of rakes per day during 1st April to 31th March escalated by1.5 times & rounded off to the nearest integer.
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!