Knowledge Booster: Reports Edition (01 Oct 2026)
Welcome to today's Reports Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which is the world’s most liveable city as per the EIU’s Global Livability Index 2023? [ EIU के ग्लोबल लिवेबिलिटी इंडेक्स 2023 के अनुसार दुनिया का सबसे रहने योग्य शहर कौन सा है? ]
- A) Vienna [ वियना ]
- B) Madrid [ मैड्रिड ]
- C) Paris [ पेरिस ]
- D) Berlin [ बर्लिन ]
Correct Answer: Vienna [ वियना ]
Q2. Which institution conducts the ‘India’s Household Consumption Expenditure Survey’? [ कौन सी संस्था 'भारत का घरेलू उपभोग व्यय सर्वेक्षण' आयोजित करती है? ]
- A) Reserve Bank of India [ भारतीय रिजर्व बैंक ]
- B) National Statistical Office [ राष्ट्रीय सांख्यिकी कार्यालय ]
- C) Ministry of Finance [ वित्त मंत्रित्व ]
- D) NITI Aayog [ नीति आयोग ]
Correct Answer: National Statistical Office [ राष्ट्रीय सांख्यिकी कार्यालय ]
Q3. Which organization recently launched the ‘Inflation Expectations Survey of Households’ and ‘Consumer Confidence Survey’? [ हाल ही में किस संगठन ने 'घरों की मुद्रास्फीति अपेक्षा सर्वेक्षण' और 'उपभोक्ता विश्वास सर्वेक्षण' लॉन्च किया? ]
- A) Reserve Bank of India [ भारतीय रिजर्व बैंक ]
- B) Indian Economic Trade Organization [ भारतीय आर्थिक व्यापार संगठन ]
- C) Ministry of Finance [ वित्त मंत्रित्व ]
- D) Institute of Economic Growth [ आर्थिक विकास संस्थान ]
Correct Answer: Reserve Bank of India [ भारतीय रिजर्व बैंक ]
Q4. World Air Quality Report 2023, recently seen in the news, is published by which organization? [ हाल ही में समाचारों में देखी गई विश्व वायु गुणवत्ता रिपोर्ट 2023 किस संगठन द्वारा प्रकाशित की गई है? ]
- A) World Health Organization [ विश्व स्वास्थ्य संगठन ]
- B) Swiss organisation IQAir [ स्विस संगठन IQAir ]
- C) United Nations Environment Programme [ संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम ]
- D) United Nations Development Programme [ संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम ]
Correct Answer: Swiss organisation IQAir [ स्विस संगठन IQAir ]
Q5. Which institution released the ‘2024 Asia-Pacific Human Development Report’? [ किस संस्था ने '2024 एशिया-प्रशांत मानव विकास रिपोर्ट' जारी की? ]
- A) ADB [ एशियाई विकास बैंक ]
- B) AIIB [ एआईआईबी ]
- C) UNDP [ यूएनडीपी ]
- D) WEF [ विश्व आर्थिक मंच ]
Correct Answer: UNDP [ यूएनडीपी ]
Q6. As per a recent report, sovereign credit ratings of how many countries will be impacted, without reductions in emissions? [ एक हालिया रिपोर्ट के अनुसार, उत्सर्जन में कटौती के बिना कितने देशों की सॉवरेन क्रेडिट रेटिंग प्रभावित होगी? ]
- A) 19 [ 19 ]
- B) 39 [ 39 ]
- C) 59 [ 59 ]
- D) 99 [ 99 ]
Correct Answer: 59 [ 59 ]
Q7. As per data collected by National Organ and Tissue Transplant Organisation (NOTTO), which gender underwent 81% of total Organ Transplants from 1995 to 2021? [ राष्ट्रीय अंग और ऊतक प्रत्यारोपण संगठन (NOTTO) द्वारा एकत्र किए गए आंकड़ों के अनुसार, 1995 से 2021 तक कुल अंग प्रत्यारोपण में से 81% किस लिंग के थे? ]
- A) Men [ पुरुषों ]
- B) Women [ औरत ]
- C) Non-binary people [ गैर-बाइनरी लोग ]
- D) No data [ कोई डेटा नहीं ]
Correct Answer: Men [ पुरुषों ]
Q8. Which institution released the report titled ‘Embracing a One Health Framework to Fight Antimicrobial Resistance’? [ किस संस्था ने 'एंब्रेसिंग ए वन हेल्थ फ्रेमवर्क टू फाइट एंटीमाइक्रोबियल रेजिस्टेंस' शीर्षक से रिपोर्ट जारी की? ]
- A) World Bank [ विश्व बैंक ]
- B) OECD [ ओईसीडी ]
- C) FAO [ एफएओ ]
- D) IMA [ भारतीय सैन्य अकादमी ]
Correct Answer: OECD [ ओईसीडी ]
Q9. ‘Electricity 2024’ report, recently seen in the news, is released by which organization? [ हाल ही में समाचारों में देखी गई 'इलेक्ट्रिसिटी 2024' रिपोर्ट किस संगठन द्वारा जारी की गई है? ]
- A) International Energy Agency [ अंतर्राष्ट्रीय ऊर्जा एजेंसी ]
- B) International Development Association [ अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ ]
- C) Organization for Economic Development [ आर्थिक विकास के लिए संगठन ]
- D) World Bank [ विश्व बैंक ]
Correct Answer: International Energy Agency [ अंतर्राष्ट्रीय ऊर्जा एजेंसी ]
Q10. As per the International Labour Organisation (ILO) data, what is the rank of India in terms of average number of hours per week for each employed person? [ अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन (ILO) के आंकड़ों के अनुसार, प्रत्येक नियोजित व्यक्ति के लिए प्रति सप्ताह औसत घंटों की संख्या के मामले में भारत का स्थान क्या है? ]
- A) Second [ दूसरा ]
- B) Sixth [ छठा ]
- C) Tenth [ दसवां ]
- D) Fifteenth [ पं हवीं ]
Correct Answer: Sixth [ छठा ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!