Knowledge Booster: Establishment Edition (01 Oct 2026)
Welcome to today's Establishment Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Weekly rest for Essentially Intermittent workers is _____ hrs including a full night in bed. अनिवार्य रूप से आंतरायिक श्रमिकों के लिए साप्ताहिक विश्राम _____ घंटे का होता है, जिसमें बिस्तर पर पूरी रात बिताना शामिल है।
- A) 22 consecutive hrs
- B) not less than 30 consecutive hrs.
- C) 24 consecutive hrs
- D) . Equal to 30 consecutive hrs
Correct Answer: 24 consecutive hrs
Q2. Under which rule of Railway Service conduct rules is it forbidden to participate in politics? रेलवे सेवा आचरण नियमों के किस नियम के तहत राजनीति में भाग लेना निषिद्ध है?
- A) Rule-05
- B) Rule-06
- C) Rule-10
- D) Rule-23
Correct Answer: Rule-05
Q3. मातृत्व अवकाश (Maternity Leave) की अवधि कितनी होती है? What is the duration of maternity leave?
- A) 120 दिन
- B) 180 दिन
- C) 150 दिन
- D) 200 दिन
Correct Answer: 180 दिन
Q4. What is the effect of seniority on Own request transfer? | स्वयं के अनुरोध पर स्थानांतरण में वरिष्ठता का क्या प्रभाव पड़ता है?
- A) कोई effect नहीं
- B) Seniority loss होती है
- C) Double seniority
- D) केवल pay loss
Correct Answer: Seniority loss होती है
Q5. What category are Gold, Silver and Bronze passes? | गोल्ड, सिल्वर और ब्रॉन्ज पास किस श्रेणी में आते हैं?
- A) Check
- B) Card
- C) Metal
- D) Token
Correct Answer: Metal
Q6. Can a Railway servant use political or departmental influence for his service-related personal interest? | क्या रेलवे कर्मचारी अपने सेवा संबंधी व्यक्तिगत हितों के लिए राजनीतिक या विभागीय प्रभाव का इस्तेमाल कर सकता है?
- A) हाँ
- B) नहीं
- C) केवल transfer के लिए
- D) केवल promotion के लिए
Correct Answer: नहीं
Q7. Bicycle pass weight equivalent कितना माना जाता है? What is considered to be the equivalent weight of a bicycle?
- A) 25 Kg
- B) 40 Kg
- C) 60 Kg
- D) 75 Kg
Correct Answer: 40 Kg
Q8. What is the agenda called in PNM and how many days in advance is it usually released? | पीएनएम में एजेंडा को क्या कहा जाता है और इसे आमतौर पर कितने दिन पहले जारी किया जाता है?
- A) Notice — 7 days
- B) Agenda — 1 month
- C) Memorandum — 15 days
- D) Schedule — 2 months
Correct Answer: Agenda — 1 month
Q9. How many days of Casual Leave is admissible to the staff in a year who are eligible to avail public holidays (Office Staff) or workshop paid holidays ? सार्वजनिक अवकाश (कार्यालय कर्मचारी) या कार्यशाला के सवैतनिक अवकाश के पात्र कर्मचारियों को एक वर्ष में कितने दिनों का आकस्मिक अवकाश प्राप्त हो सकता है?
- A) 8 days
- B) 10 days
- C) 12 days
- D) 15 days
Correct Answer: 8 days
Q10. Who is the authority to sanction special disability leave in a division? [ किसी प्रभाग में विशेष विकलांगता अवकाश स्वीकृत करने का प्राधिकारी कौन है? ]
- A) DRM [ DRM से ]
- B) Senior Scale officer [ वरिष्ठ वेतनमान अधिकारी ]
- C) Junior scale officer [ जूनियर स्केल अधिकारी ]
- D) ADRM [ एडीआरएम ]
Correct Answer: DRM [ DRM से ]
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!