Knowledge Booster: Official_Language Edition (01 Oct 2026)
Welcome to today's Official_Language Knowledge Booster! We've handpicked 10 essential questions from our database to help you sharpen your skills. Dive in and test your knowledge!
Q1. Which language is primarily spoken in the northeastern states of India? भारत के उत्तरपूर्वी राज्यों में मुख्य रूप से कौन सी भाषा बोली जाती है?
- A) Hindi
- B) Assamese
- C) Punjabi
- D) Gujarati
Correct Answer: Assamese
Q2. Lumpsum award for passing Praveen examination under Hindi teaching scheme by ownefforts स्वयं के प्रयासों से हिंदी शिक्षण योजना के तहत प्रवीण परीक्षा उत्तीर्ण करने पर एकमुश्त पुरस्कार।
- A) Rs 4,000/-
- B) Rs 1,600/-
- C) Rs 2,400/-
- D) Rs 3,000/-
Correct Answer: Rs 4,000/-
Q3. संस्कृत भाषा में प्रयुक्त कौन-से स्वरों को हिन्दी की मानक वर्णमाला में स्थान नहीं दिया गया हैं ? Which vowels used in Sanskrit language have not been given place in the standard alphabet of Hindi?
- A) ऋ
- B) लू
- C) लू
- D) सभी
Correct Answer: सभी
Q4. Business in Parliament shall be transacted in Hindi or in English संसद में कार्यवाही हिंदी या अंग्रेजी में की जाएगी।
- A) Article 120
- B) Article 121
- C) Article 122
- D) Article 123
Correct Answer: Article 120
Q5. यूनिकोड कौन-सा मानक है ? Which standard is Unicode?
- A) राष्ट्रीय मानक National standard
- B) अंतर्राष्ट्रीय मानक International Standard
- C) क्षेत्रीय मानक Zonal Standard
- D) भारतीय मानक Indian Standard
Correct Answer: अंतर्राष्ट्रीय मानक International Standard
Q6. विश्व हिन्दी सचिवालय किस देश में स्थित है? In which country is the World Hindi Secretariat located?
- A) भारत
- B) सिंगापुर
- C) मलेशिया
- D) मॉरीशस
Correct Answer: मॉरीशस
Q7. पहली संसदीय राजभाषा समिति कब गठित की गई ? When was the first Parliamentary Official Language Committee formed?
- A) 1957
- B) 1955
- C) 1956
- D) 1958
Correct Answer: 1957
Q8. What type of training is provided to employees for Hindi implementation in Indian Railways? [ भारतीय रेलवे में हिंदी कार्यान्वयन के लिए कर्मचारियों को किस प्रकार का प्रशिक्षण प्रदान किया जाता है? ]
- A) On-the-job training, [ नौकरी के प्रशिक्षण पर, ]
- B) Classroom training, [ कक्षा प्रशिक्षण, ]
- C) Online training, [ ऑनलाइन प्रशिक्षण, ]
- D) All of the above [ ऊपर के सभी ]
Correct Answer: All of the above [ ऊपर के सभी ]
Q9. संविधान की आठवीं अनुसूची में कुल कितनी भाषाओं का उल्लेख है ? How many languages are mentioned in the Eighth Schedule of the Constitution?
- A) 18
- B) 20
- C) 22
- D) 25
Correct Answer: 22
Q10. निम्नलिखित में से भाषा के अंग कौन से हैं? Which of the following are the parts of language?
- A) वर्ण
- B) शब्द
- C) वाक्य
- D) सभी
Correct Answer: सभी
Best portal for railway departmental exam
mycbt.in - join free
Comments 0
Post CommentNo comments yet. Be the first to comment!